GENEALOGIE IN DE PRAKTIJK

Afdalende genealogie


Naarmate we steeds verder teruggaan in de tijd op zoek naar onze voorouders, komt ons werk vroeg of laat tot stilstand: wanneer bv. de registers van een bepaalde parochie vernietigd werden, is het niet meer mogelijk om nog verder terug te gaan in de tijd, op zoek naar een vorige generatie.

Maar soms leidt ons onderzoek tot de ontdekking van een merkwaardige voorouder: de eerste die onze naam droeg, een historische figuur, de gemeenschappelijke voorouder van een andere bloeiende genealogische tak....

Dan is het tijd om te beginnen aan een tweede vorm van genealogisch onderzoek, het schrijven van een afdalende genealogie: proberen alle afstammelingen van een bepaalde persoon te reconstrueren, om hedendaagse, nog levende nakomelingen te bereiken.

Ook hier zal ons werk snel het werk van andere genealogen kruisen, of op een dag zullen we de resultaten van ons onderzoek willen publiceren.

Om het lezen en uitwisselen van gegevens te vergemakkelijken, is hiervoor eveneens een gestandaardiseerd nummeringssysteem ingevoerd. Wij raden u aan het te gebruiken in al uw aantekeningen en publicaties:

  • Voor de stamvaders van takken en zijtakken gaat men op dezelfde manier te werk door precies de plaats aan te geven waar iemand als laatste in een tak werschijnt, en als eerste een nieuwe tak begint.

  • De stamvader van een generatie wordt altijd aangeduid met de woorden: "die volgt in...", geschreven achter zijn naam in de vorige generatie.

  • Voor de stamvaders van een zijtak schrijven we: "opgenomen in...". Deze aanduiding omvat het Romeinse cijfer van de generatie met een exponent "bis" of "ter", "quater", enz. voor de stamvaders die broers of zussen zijn van de oudste in de lijn.

Bijzondere gevallen:
de natuurlijke- of adoptiekinderen.

Deze gevallen worden vermeld met een speciale vermelding, zodat ze in de stamboom kunnen worden gelokaliseerd. Echter worden natuurlijke kinderen, die gewettigd zijn door het huwelijk van hun ouders, opgenomen in de hoofdfiliatielijst.

In de publicatie van een afdalende genealogie mag plaats worden gemaakt voor de vermelding van peters en meters, de getuigen, maar ook de beschijving van de sociale omstandigheden en interessante feiten uit het leven van een individu of een koppel, ... uiteindelijk alles wat een persoon of een familie kan doen herleven in de beschrijving van het dagelijks leven. Dit alles als het kan, aangevuld met foto's of beelden, en met referenties naar de verschillende documenten.

En vooral niet vergeten om uw werk af te sluiten met een alfabetische tabel van achternamen en, indien mogelijk, een tabel van plaatsnamen.

Hierna, ten titel van voorbeeld, een deel van de genealogie van de familie FOURMANOIR uit Ath, die verschenen is in De Middelaar (n° 365, pp. 243-245) :



startpagina  |  bestellen  |  lidmaatschap  |  contact  |  naar boven